REKORD-MOBIL KFT. Békéscsaba, Bajza u. 15. | Tel: +36 30 9451-436
00Ft

Nincsenek termékek a kosárban.

Elektromos Robogók és Elektromos Kerékpárok megtérülése az elszálló energiaárak után

Napjainkban másról sem szól minden híradás, mint az elszálló energiaárak és az infláció erősödéséről. Sajnos soha ennyire nem volt fontos egy háztartásnak a spórolás mint ahogy ezentúl mindez kilátásban lesz.

Ha röviden válaszolnánk a kérdésre, még mindig megéri elektromos kerékpárt illetve elektromos robogót vásárolni: A válasz továbbra is egyértelmű: IGEN!

Nézzük tehát biztosan megéri elektromos kerékpárra illetve elektromos robogóra pattanni?
Nagy vonalakban csináltunk egy kisebb fejszámolást amelynél hangsúlyozzuk hozzávetőleges iránymutató számokkal operáltunk (az áram piaci árát sem tudni a jövőben hogyan változhat). Mindezen túl egy elektromos kerékpár/robogó hatótávja is több tényezőtől függ: Terepviszonyok (síkság/dombság), guminyomás, szembe szél (légellenállás) és a felhasználó önsúlya. Ennek tükrében lássuk tehát a számokat, érveket.

Kezdjük rögtön azzal, hozzávetőlegesen mennyibe is kerül feltölteni egy elektromos kerékpárt illetve elektromos robogót.

Általánosságban elmondható, hogy az elektromos kerékpárjaink rendszere 48V 12Ah az elektromos robogóké pedig 60V 20Ah.

Amennyiben a védett áramdíjjal számolunk körülbelül 36FT/kWh tarifa az irányadó. Ezzel az értékkel számolva egy elektromos kerékpár teljes feltöltése 23-25FT-ba, egy elektromos robogóé pedig 45-50 FT-ba kerül.

Mi történik azonban ha átlépjük a rezsikeretet és az emeltebb árral kell számolni? Ebben az esetben sajnos a kWh díja közel kétszeres szorzóra rúg. Jelen cikk írásakor a 70,1 FT/kWh az irányadó. Ennél a díjszabásnál egy elektromos kerékpár feltöltése 45-50 FT-ra az elektromos robogóé 90-95 FT-ra emelkedik. Ezzel az egy feltöltéssel kb. 30-40km megtétele biztosított.

Ha ezt összevetjük egy átlagfogyasztású (7-8 liter/100km) személy gépjárművel ami ekkora távnál kb. 1500-1800 FT üzemanyagot fogyaszt akkor az elektromos kerékpár/robogóhoz viszonyítva továbbra is többszörös a szorzó (még a drágább sávos áramvételezés esetén is).

Természetesen tisztában vagyunk vele, hogy egy személy gépjárművel nem versenyezhet egy elektromos kerékpár. Ha pl. a rakodási területet / csomagtartót említjük de minden más ismérv esetén igenis van létjogosultsága az összehasonlításnak. Kiváltképpen ha városon belül mindennapi közlekedést vesszük alapul akár mint munkába járás vagy hétköznapi kisebb bevásárlást.

Megemlítenénk még mindezek felett a személyautók költséges szervizdíjait melynek árai a jövőben biztosan tovább fognak emelkedni.

A jövő tekintetében mindenképpen érdemes megfontolni az elektromos kerékpár, elektromos robogó használatát egy háztartásban. Váltson elektromos kerékpárra, elektromos robogóra és spóroljon jelentős összeget éves szinten!

Érdeklődjön cégünknél! Bátran nézzen szét óriási kínálatunkban.