Posted on

Elektromos Kerékpárok, Robogók és Benzinmotoros Kerékpárok téli tárolása

Lofty 6 City 26" Elektromos Kerékpár

Beköszöntött az ősz utolsó hónapja amikor már nem csak a naptári évszakra mondhatjuk, hogy vége a nyárnak hanem immáron a saját bőrünkön tapasztaljuk az időjárás változását.
Sokan nem tehetik meg, hogy a hétköznapi használatból kiiktassák tavaszig az elektromos kerékpárjukat illetve robbanómotoros kerékpárjukat. Mindezek ellenére nekik is érdemes ezt a cikket elolvasni, hiszen a hétköznapi mindennapos használat mellett is érdemes több tanácsot megfogadni mind a közlekedésben mind pedig a tárolásban.

Az elektromos kerékpár lelke az akkumulátor ezért ennek nemcsak gondozása hanem megfelelő tárolása is nagyon fontos. Amennyiben téli raktározás mellett döntünk célszerű az egész elektromos kerékpárt fagymentes helyen tárolni. Ha ez nem lehetséges akkor az akkumulátor pakkját kell bevinni esetleg a meleg szobába. Magára az akkumulátorra érdemes minden hónapba rátölteni kicsit. Amennyiben az időjárás engedi akkor az elektromos kerékpárunkkal enyhébb téli napsütéses napon nyugodtan lehet kerülni egyet, s ezután rátölteni. Lényeg a lényeg: Az elektromos kerékpár akkumulátora ne kerüljön kritikus szint alá (5-10% alatti szintre).

Nagyon fontos figyelembe vennünk ezt a tanácsot hiszen az akkumulátor élettartamának legnagyobb ellensége a fagy és mínusz Celcius fokok. Legoptimálisabb a 15-25 C’ fok közötti hőmérsékelt aminek állandó állapota  csak fűtött tárolóban, garázsban vagy szobában lehetséges.
Az olyan Elektromos kerékpárok esetében ahol van riasztó berendezés különösen figyelnünk kell mert ha a riasztó készenléti állapotban bekapcsolva marad az jobban meríti a használaton kívüli elektromos kerékpárt.

Ez a mechanizmus kapocsfeszültés (10,5V) alá képest vinni az akkumulátort. Ebben az állapotban az elektromos kerékpár töltője nem képest elindítani az akkumulátor töltését. Ebben az esetben már csak szakműhely tud segíteni éppen ezért érdemes ezt elkerülni.

Benzinmotoros Kerékpár (Robbanómotoros kerékpár) hosszabb tárolása esetén 100-as oktánszámú (azaz a legjobb minőségű) üzemanyaggal tankolja teljesen tele a robbanómotoros kerékpárt vagy robogóját. Minderre azért van szükség, mert a napjainkban forgalmazott 95-ös oktánszámú üzemanyagnak magasabb az etanol tartalma ami megtámadja a karburátor gumialkatrészeit. Pl. a Tűszelep gumihegyét.

4 ütemű benzinmotoros kerékpár karburátoránál pedig a membrán károsodhat.
A robbanómotoros kerékpároknál is nagyon fontos legalább havonta egyszer beindítani esetleg egy kisebb próba kört menni vele amennyiben az időjárás engedi. Ezzel a művelettel friss benzin kerül a karburátorba (nem rohad bele), az akkumulátort pedig a robbanómotor generátora (tekercse) megtölti a merülőben lévő akkumulátort. Az előbb említett gondoskodást a jármű meghálálja és az akkumulátor nem fog leszulfásodni. Az indításnál ajánljuk a berugó kar használatát. Ezáltal a már amúgy is fáradt akkumulátort nem kínozzuk, nem merítjük tovább hanem kíméletesen indítjuk be a benzinmotoros kerékpárt.

Mindegyik jármű esetében érdemes a tárolást letakarva, tisztán véghez vinni. A guminyomás mindig a gyári optimális adatok értékeivel legyen megegyező. Ezekkel a praktikákkal elektromos kerékpárunk vagy robbanómotoros biciklink több éves élettartam mellett is kiválóan működhet!
Akik kétkerekű járműveiket nem tudják télire letenni hiszen elengedhetetlen a mindennapokhoz nekik is azt javasoljuk felelősségteljesen döntsenek a keményebb téli napokon. Amennyiben az út felfagyott, havas, jeges semmiképpen ne induljanak el az elektromos kerékpárjukkal, robogóval vagy benzines kerékpárral. A csúszós felfagyott út két keréken hatványozottan balesetveszélyesebb mint egy (amúgy is téli gumival felszerelt) személygépjármű esetén. Ha minden kötél szakad inkább válasszanak tömegközlekedési eszközt vagy bármilyen más alternatívát.

További kérdése van akár általunk forgalmazott elektromos kerékpárokkal kapcsolatban? Esetleg benzinmotoros kerékpár alkatrész igénye lenne?

Keressen minket bizalommal! 25 év tapasztalatával állunk szíves rendelkezésére!